Historisch landschap
Duizenden jaren geleden liepen de rivieren nog van zuid naar noord (!) In koude perioden bevroren rivieren en meren. Het ijs kroop in tegengestelde richting van noord naar zuid door de rivierdalen en duwde grote massa’s grond voor zich uit. Zo is in de voorlaatste ijstijd de 65m hoge stuwwal tussen Oosterbeek en Doorwerth gevormd. Toen het ijs de Rijn belemmerde in noordelijke richting te stromen heeft deze zijn loop verlegd naar het westen. Daarna zijn grote delen van de stuwwal weggeslagen. De steile helling bij Heveadorp is daarvan het resultaat met op het Dunoplateau dat prachtige panorama over de Betuwe.
landgoederenIn de 19e eeuw ontdekten rijke burgers dit landschap. Ze kochten grote percelen, bouwden er hun landhuizen en zo ontstonden de landgoederen. De natuur werd getransformeerd tot een parkachtig landschap. Daarbij is dankbaar gebruik gemaakt van de kenmerkende eigenschappen van het natuurlijke landschap. De vele beekjes en de hoogteverschillen zijn door tuinarchitecten benut in hun ontwerpen van waterpartijen, cascades en vijvers. Niet voor niets wordt dit gebied het Gelders Arcadië genoemd! En van dit unieke landschap kun je genieten op alle onderdelen van de Stuwwalloop..
|
Huis de Hemelse BergVan 1848 -1919 bewoond door Johannes Kneppelhout en Ursula Martha van Braam, daarna tot 1944 door de fam. Beelaerts van Blokland. De parkachtige omgeving rondom het huis werd in opdracht van Kneppelhout ca. 1867 door Copijn ontworpen. In september 1944 verwoest door oorlogsgeweld tijdens de Slag om Arnhem.
|
Huize de PietersbergVan 1858 tot 1943 bewoond door en eigendom van de Amsterdamse bankiersfamilie Van Eeghen. Ca. 1870 ontwerpt Copijn het parkachtige landschap. Tegenwoordig is er het Pastoraal Diaconaal Centrum De Herberg gevestigd. Huis de Oorsprong
|
Huis de OorsprongIn 1921-1922 koopt Julius Frowein, voor 148.750 gulden het landgoed De Oorsprong en bouwt op de plek van het oude huis een nieuw landhuis. In september 1944 tijdens de Slag om Arnhem wordt dit huis geheel verwoest en is daarna niet meer opgebouwd.
|
Hotel de DunoLandhuis gebouwd in 1883 door Louise van Brakell en werd daarmee een buitenplaats. Parkaanleg en bijgebouwen zijn voornamelijk aangelegd en gebouwd tussen 1898 – 1917, toen De Duno eigendom was van J. Scheffer. Hij stichtte op de plek waar nu Heveadorp ligt modelboerderij Huis ter Aa.Hotel De Duno is in september 1944 in de strijd om de Slag om Arnhem totaal kapotgeschoten. Nu biedt de lege plek een prachtig panorama over de Rijn en Betuwe tot aan Nijmegen.
|
HeveadorpIn 1916 is de opening van de NV Nederlansche Rubberfabrieken Hevea. De Firma Wilhelmi&Co laat een fabrieksdorp naar Engels voorbeeld bouwen, 120 arbeiderswoningen en 23 beambtenwoningen. Heveadorp is geboren
|
Kasteel DoorwerthVanaf 1280 bekend als een waterburcht. Aan het eind van de 19e eeuw ernstig vervallen. Tussen 1910 en 1915 grondig gerestaureerd.
De verwoestingen van de Slag om Arnhem lieten het kasteel als een ruïne achter. Pas in de jaren vijftig kwam de restauratie op gang. Na 37 jaar van restaureren, nam Stichting Geldersche Kasteelen het uiteindelijk in 1983 over van de Vereniging ‘De Doorwerth’. |
ItaliaansewegDe Italiaanseweg is in 1848 aangelegd door baron van Brakell. Daarmee was (en is!) kasteel Doorwerth verbonden met NS station Wolfheze! Hij noemde de weg zo omdat hij vooral het eerste stuk met de haarspeldbochten vond lijken op een weg uit Italië. Bij de aanleg is er rekening gehouden met de beuken die op de helling stonden, de weg is er langs aangelegd. Sommige beuken op de helling zijn naar schatting 250 jaar oud.
|